Αξιολόγηση των επιδράσεων από τη συμμετοχή ανέργων στα Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης ̶ Συνήθη (2019-2021) (Απρίλης 2023)
ActionsΑξιολόγηση των επιδράσεων από τη συμμετοχή ανέργων στα Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης ̶ Συνήθη (2019-2021) (Απρίλης 2023)
Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) έχει θέσει ως στρατηγική επιδίωξη τον απολογισμό, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια αναφορικά με τη δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις της. Για τον λόγο αυτό, η ΑνΑΔ έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για αξιολόγηση των επιδράσεων των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή οικονομία. Το σύστημα αποτελεί το βασικότερο εργαλείο στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της ΑνΑΔ για τεκμηρίωση της συμβολής της καθώς και για αποτίμηση της επίδρασης των παρεμβάσεών της στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και τα συμμετέχοντα άτομα.
Στο σύστημα αυτό, στο πλαίσιο του οποίου διενεργήθηκαν αρκετές έρευνες/μελέτες αξιολόγησης των επιδράσεων των δραστηριοτήτων της ΑνΑΔ, εντάσσεται και η παρούσα μελέτη αξιολόγησης των επιδράσεων από τη συμμετοχή ανέργων στα Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης ̶ Συνήθη (στο εξής «Σχέδιο»), η οποία αφορά στους ανέργους που παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία πρόγραμμα κατάρτισης στο πλαίσιο του Σχεδίου την περίοδο 2019-2021.
Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή κινήτρων σε εργοδότες για να συμμετέχουν με εργοδοτουμένους τους σε προγράμματα κατάρτισης που οργανώνονται από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης σύμφωνα με προϋποθέσεις και κριτήρια που καθορίζει η ΑνΑΔ. Επιπλέον, παρέχονται κίνητρα σε ανέργους για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης, με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους. Η συμμετοχή των ανέργων αφορά κάλυψη κενών θέσεων στα προγράμματα κατάρτισης και γίνεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζει το Σχέδιο.
Η διάθεση από την ΑνΑΔ σημαντικών ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για το Σχέδιο, καθιστούν απαραίτητη την αξιολόγησή του με σκοπό την αντικειμενική εκτίμηση των επιδράσεών του, καθώς και της συμβολής του για την επανένταξη των ατόμων στην απασχόληση.