Αξιολόγηση των επιδράσεων του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (2013-2019) (Ιούλιος 2021)
  • SHOW ON EXTRANET
  • wcmadmin
  • wcmadmin
  • Καταχώρηση ονόματος ενέργειας προώθησης

Μελέτες Αξιολόγησης των Επιδράσεων της ΑνΑΔ στην Κυπριακή Οικονομία

Αξιολόγηση των επιδράσεων του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (2013-2019) (Ιούλιος 2021)  

Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) έχει θέσει ως στρατηγική επιδίωξη τον απολογισμό, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια αναφορικά με τη δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις της.  Για τον λόγο αυτό, η ΑνΑΔ έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για αξιολόγηση των επιδράσεων των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή οικονομία.  Το σύστημα αποτελεί το βασικότερο εργαλείο στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της ΑνΑΔ για τεκμηρίωση της συμβολής της καθώς και αποτίμηση της επίδρασης των παρεμβάσεών της στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και στα συμμετέχοντα άτομα.

Στο σύστημα αυτό, στο πλαίσιο του οποίου διενεργήθηκαν ήδη αρκετές έρευνες/μελέτες αξιολόγησης των επιδράσεων των δραστηριοτήτων της ΑνΑΔ, εντάσσεται και η παρούσα μελέτη «Αξιολόγηση των επιδράσεων του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων», η οποία αφορά στα άτομα τα οποία πιστοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2013-2019, συλλέγοντας παράλληλα τις απόψεις των επιχειρήσεων των οποίων εργοδοτούμενοί τους έχουν πιστοποιηθεί και των Κέντρων Αξιολόγησης Επαγγελματικών Προσόντων (ΚΑΕΠ)/Εξεταστικών Κέντρων που έχουν πιστοποιήσει άτομα.

Σκοπός του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ) είναι η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αξιολόγησης και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων των υποψηφίων. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή» κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το ΣΕΠ έχει υιοθετήσει τους περιγραφικούς δείκτες του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF) και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Κύπρου (CyQF). Είναι σχεδιασμένο για να εξετάζει και να πιστοποιεί την ικανότητα ενός ατόμου σε συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ή/και συνθήκες προσομοίωσης.

Η διάθεση από την ΑνΑΔ ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για τη συμμετοχή των ατόμων, με την εμπλοκή των επιχειρήσεων των οποίων εργοδοτούμενοί τους έχουν πιστοποιηθεί και των ΚΑΕΠ/Εξεταστικών Κέντρων, καθιστούν απαραίτητη την αξιολόγηση της συμμετοχής των ατόμων με σκοπό την αντικειμενική εκτίμηση των επιδράσεων σε αυτούς καθώς και της συμβολής της συμμετοχής τους στην οικονομία και την αγορά εργασίας της Κύπρου, ώστε να προωθηθούν ενέργειες βελτίωσης, εμπλουτισμού και αναβάθμισης του ΣΕΠ.

 

Σχετικά Έγγραφα